Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 08.12.2025r.
Śniadanie: Owsianka na mleku (1,5) 3,2 % 150 ml z jabłkiem i rodzynkami, chleb razowy 35 g (1) z masłem 3 g (5), szynka książęca (20 g), papryka, ogórek zielony (20 g), herbata z cytryną (180ml).
II śniadanie: Banan (65 g), Kiwi (65 g), rzodkiew biała (10 g).
Obiad: Zupa kapuśniak (180 ml) z ziemniakami, naleśniki (1,2,5) nadziewane serem białym z polewą truskawkową (120 g), talarki z kalarepy (20 g), kompot owocowy (180 ml).
Podwieczorek: Bułka kajzerka 35 g (1), masło 2 g(5), pasta z wędliny 20 g (5), kiełki (10 g), rzodkiewka (10 g), plaster pomarańczy, herbata owoce lasu (180 ml).
WTOREK 09.11.2025 R.
Śniadanie: Płatki ryżowe (1) na mleku 3,2 % 180 ml (5) z żurawiną suszoną, bułka wrocławska 25 g(1), masło 3 g (5), jajecznica na parze 25 g(2), pomidor (20 g), roszponka (5 g), herbata z cytryną 180 ml
II śniadanie: Jogurt wiśniowy (5) 180 ml- wyrób własny.
Obiad: Zupa z soczewicy 180 ml, kasza pęczak 80 g (1), pulpeciki gotowane 60 g (1,2), surówka z buraków (50 g), kompot agrestowy (180 ml).
Podwieczorek: Pieczywo mieszane (1) z masłem 25 g (5), kurczak gotowany (20 g), ogórek kiszony (20 g), żółta papryka (20 g), herbata owocowa (180 ml).
ŚRODA 10.12.2025r.
Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku (1,5) z tartą gruszką 180 ml, pieczywo mieszane (1) z masłem (35 g), ser żółty 20 g(5), roszponka (5 g), rzodkiew biała (10 g), herbata owocowa (150 ml).
II śniadanie: Mandarynka (65 g), pestki dyni (10 g), tarta marchewka (20 g).
Obiad: Zupa krem z warzyw z grzankami(1) 180 ml, filet drobiowy 80 g (1,2), ziemniaki z koperkiem (80 g), sałata z jogurtem 50 g (5), kompot śliwkowy (180 ml).
Podwieczorek: Jaglanka z suszonymi owocami (morele, rodzynki, żurawina), biszkopty (1,2,5), herbata z cytryną (180 ml).
CZWARTEK 11.12.2025r.
Śniadanie: Kasza manna (1) na mleku (5) z malinami 180 ml, pieczywo pszenno-żytnie, orkiszowe (1) 25 g, masło 2 g 95), szynka (20 g), sałata (10 g), papryka kolorowa (10 g), herbata dzika róża (180 ml).
II śniadanie: Mus owocowo-warzywny (120 ml), wafle ryżowe (20 g), pestki dyni (10 g).
Obiad: Krupnik z natką 180 ml (1), an wywarze mięsno warzywnym, spaghetti (120 g), makaron (1), surówka z selera z rodzynkami i jogurtem naturalnym 20 g (5,6), kompot z jabłek (180 ml).
Podwieczorek: Bułka wrocławska (1,2,5) 35 g, z masłem (5) 3 g, pasta z jajka (2) ze szczypiorkiem i rzodkiewką (10 g), kiwi (20 g), kawa inka na mleku 180 ml (1,5).
PIATEK 12.12.2025 r.
Śniadanie: Makaron ryżowy na mleku 180 ml (1,5), bułka kajzerka 35 g (1,2,5), masło 2 g, serek truskawkowy (5) wyrób własny 20 g, kakao 180 ml (5).
II śniadanie: Mandarynka (65 g), marchewka (10 g), jabłko (65 g).
Obiad: Zupa z zielonego groszku 180 ml ze słonecznikiem, ziemniaki (80 g), ryba pieczona (1,2,3), surówka z kapusty kiszonej z cebulką i oliwą (50 g), kompot owocowy (180 ml).
Podwieczorek: Sałatka owocowa (50 g0, chrupki kukurydziane (20 g), woda z cytryną (180 ml).
Lista alergenów w żywieniu dzieci w żłobku|: 1- zboża zawierające gluten, 2-jaja i produkty pochodne, 3-ryby i produkty pochodne, 4-orzechy i migdały, 5-mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 6-eler i produkty pochodne.
W jadłospisie mogą nastąpić zmiany
Między posiłkami dzieci do picia dostają wodę mineralną niegazowaną
